Založ si blog

Quo vadis

Je to názov románu poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza. V preklade z latinčiny “Kam kráčaš ”?

Je to zobraté z udalosti, keď Peter utekal z Ríma pred prenasledovaním kresťanov. Postavil sa mu do cesty Kristus a položil mu túto otázku. Peter sa zahanbil, vrátil sa do Ríma a chránil svojich ľudí.

Aj dnes je treba veľmi naliehavo položiť otázku Quo vadis, Európa. Teda kde kráčaš Európa? A kto ťa tam ženie?

Európsky kontinent bol už mnoho storočí miestom zničujúcich vojen. Najväčšie katastrofy však spôsobili obidve takzvané svetové, teda prvá a druhá. Museli vôbec byť? Veď ľudia, ktorí stáli na oboch stranách frontových línií, proti sebe nič nemali. Aj oni, aj ich rodiny znášali hrozné utrpenie, hlad, choroby a biedu. Tí, čo ich tam nahnali, žili v blahobyte.

Druhá svetová vojna, ktorá aj tým, že už boli k dispozícii nové technológie spôsobila aj väčšie katastrofy. V obidvoch spomenutých vojnách stáli proti sebe Francúzsko a Nemecko.

V obidvoch týchto štátoch po skončení vojnového besnenia sa dostali na významné funkcie dvaja zodpovední, vzdelaní, morálni a dopredu vidiaci ľudia. Bol to francúzsky minister zahraničia Robert Schumann a nemecký kancelár dr. Konrád Adenauer. Vedeli prečo vojna vznikla, čo spôsobila a čo ju po zotavení môže znova vyvolať. Dohodli sa aj so svojimi spolupracovníkmi urobiť opatrenia, ktoré zlikvidujú dlhoročné nepriateľstvo a nenávisť medzi Nemcami a Francúzmi. Rozvoj nových technológií, prístup k uhliu, ktoré dodávalo energiu potrebnú pre ekonomiku a výroba ocele boli tými neuralgickými bodmi. Určite aj iné.

Na základe Schumannovej deklarácie sa preto dohodli založiť spoločný trh s uhlím, koksom, oceľou, rudou a šrotom, aby zabránili ďalšej vojne. Pridali sa ďalšie štyri štáty. Tým položili vlastne základy Európskej únie. Na scénu vstúpili ďalšie významné osobnosti. Francúz generál De Gaule, Nemec Helmut Kohl, Talian De Gasperi a ďalší. V Európe nastala neobvykle dlhá mierová doba od roku 1945 až doteraz. Na scénu po nich prišli postupne noví hráči, ich však nech hodnotí niekto iný. Na vývoj v Európe vplýval aj vtedajší Sovietsky zväz, ale aj USA. Tak sa Európa svojím vývojom dostala až do dnešnej situácie. Na jej čele stáli a stoja rôzne figúrky, ktoré nedosahujú úroveň svojich predchodcov a to v žiadnej oblasti.

Miesto pôvodného významu uhlia sú tu však nové komodity, t.j. ropa a plyn. To je teraz problém konfliktu. K nim pristupujú nové technológie zneužitelné aj pre vojnové účely. Sú to nielen jadrové zbrane, ale napríklad aj technológie z oblasti biologických zbraní, nové objavy z oblasti fyziky, ktoré umožňujú konštrukciu zbraní doteraz nevídanej účinnosti.

Nerozumné súboje v oblasti usporiadania sveta, svetovlády, koncentrácia bohatstva v úzkej skupine oligarchov a ďalšie, nás vedú na začiatok nepredstaviteľnej katastrofy! Dodávajú sa zbrane, nikto nevyzýva na mierové rokovania. Média oznamujú, koľko ľudí na ktorej strane bolo zabitých. Kedysi sa používalo vyjadrenie, že padli v boji.

Sú schopní súčasní predstavitelia Európskej únie urobiť krok, ako to pred mnohými desaťročiami urobili ich predchodcovia Schumann a Adenauer? To však musí byť krok smerom k USA, Číne a Rusku. Taktiež krok k izolácii Veľkej Británie, ktorá už stojí mimo EÚ, ale do nej zasahuje. Ak toho nie sú schopní, ale to ani nechcú urobiť a národy nie sú schopné zbaviť ich funkcií, tak sme pred nepredstaviteľnou katastrofou!

Len silná, múdro riadená, jednotná a nezávislá Európa môže byť rovnocenným partnerom veľkých mocností.

A čoho sú schopní v tejto situácii predstavitelia nášho Slovenska? Kto a kedy príde, aby sa pokúsil aj náš malý, ale prepotrebný štát viesť úspešne v tejto zložitej situácii? Štát nemôžu viesť záujmové združenia neschopných jedincov! Žiaľ tak tomu bolo často doteraz. Musia prísť noví, schopní a zodpovední činitelia, pre ktorých však bude platiť nielen politická zodpovednosť, ale za spáchané škody aj trestnoprávna zodpovednosť. To nás čaká v nových voľbách.

Prečo takto?


03.02.2024

V priemyselných podnikoch, alebo aj ich väčších zoskupeniach sa občas stáva, že vplyvom rôznych problémov sa dostávajú pod tlak konkurencie a nasleduje úpadok, ktorý môže skončiť aj krachom. V takom prípade je bežným postupom, že sa vyhľadá krízový manažér, ktorý predstaví správnej rade po zodpovednej analýze svoj program, po jeho schválení odvolá [...]

Kedy sa uzná celá pravda?

24.07.2023

Nepoznám iný národ, ktorý by nebol hrdý na svoju históriu a svoj štát a toľko si nechal nepravdivo vykladať svoju históriu, ako sme my Slováci. Iné je nesúhlasiť s reprezentáciou, ktorá štát viedla, alebo vedie a iné je hrdosť mať vlastný štát. Množstvo neprávd pochádzajúce od našich bývalých spoluobčanov, ktorým naši predkovia pokorne slúžili, ich [...]

Čoho sa obávame?

16.06.2023

Vždy som potešený, keď sa dozviem, že príslušník, alebo príslušníčka nášho národa dosiahli úspech. Je to jedno, či ako jedntolivec, alebo skupina. Hlavne ma to zaujíma z oblasti vedy, techniky, ekonomiky, ale aj kultúry, športu a iných prospešných oblastí. Som rád, keď si môžem úspešných ľudí vypočuť v televízii, rozhlase, alebo aj si prečítať ich názory [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 15559x
Priemerná čítanosť článkov: 1729x

Autor blogu

Kategórie