Založ si blog

Prečo takto?


V priemyselných podnikoch, alebo aj ich väčších zoskupeniach sa občas stáva, že vplyvom rôznych problémov sa dostávajú pod tlak konkurencie a nasleduje úpadok, ktorý môže skončiť aj krachom. V takom prípade je bežným postupom, že sa vyhľadá krízový manažér, ktorý predstaví správnej rade po zodpovednej analýze svoj program, po jeho schválení odvolá z funkcie neschopných, do funkcií uvedie svojich ľudí a preberie zodpovednosť za ďalšiu činnosť. Takéto odvolanie z funkcií často postihne aj akcionárov, alebo ich rodinných príslušníkov. Pre zachovanie podniku a jeho ďalšiu postupnú prosperitu je to nutné! Nikoho ani nenapadne nerešpektovať pokyny krízového manažéra, ktoré zvyčajne prerokoval so svojimi ľuďmi. Výsledkom býva návrat k prosperite a nemožný návrat bývalých funkcionárov, ktorí problémy spôsobili. Kto by takých dával na miesta, čo môžu vyvolať ďalší úpadok?  Takýchto konkrétnych prípadov poznám viac.

V podobnej situácii je aj náš štát. Netreba to detailne rozobrať, veď to poznáme. Prázdna štátna kasa, na funkciách  mnohých ustanovizní ešte tí, či problémy spôsobili, niekoľko nespôsobilých bývalých členov vlády teraz poslancov NRSR, ktorí opäť ostatných poučujú a takto by som mohol pokračovať ďalej.

Medzníkom boli voľby 30.9.2023. Kto je zodpovedný za ich neskoré konanie a prehlbovanie problémov vo všetkých smeroch? Funkciu správnej rady podniku, v našom prípade štátu zobral na seba novozvolený parlament, teda NR SR. Tá odsúhlasila krízového manažéra, ktorým je predseda vlády a tiež mu odsúhlasila jeho pracovníkov, teda vládu. Sami ste svedkami čo sa koná v našom parlamente aj na našich námestiach, kto a za čie peniaze to režíruje? Miesto rýchleho riešenia neodkladných problémov sú v NR SR zbytočné hádky a ťahanice. To všetko za vysoké platy z našich daní. Najskôr by mal každý rečník v parlamente povedať čo už pre štát urobil a ako chce odstrániť chyby, ktoré spôsobil. Ak nič dobré pre štát neurobil, nech sa radšej vzdá mandátu!

Cesta, ktorou teraz kráčame, nevedie k rýchlemu úspechu! Veľmi ma prekvapilo, keď vedúci funkcionár PS po voľbách oznámil, že budú robiť všetko pre to, aby to  nová vláda mala čo najťažšie. To tiež za platy z našich daní a iných peňazí!  Ale ťažkosti tým robia aj nám občanom, lebo problémy ekonomiky tým prehlbujú.

 Štát totiž k prosperite máme podľa svojich možností viesť všetci jeho občania. Inak je to boj na účet problémov štátu. To sa však musíme cítiť aj príslušníkmi a členmi štátotvorného národa. Tým ale p. Šimečka nie je! Jeho predok k nám prišiel spoza Moravy, ako učiteľ marxizmu-leninizmu na Vysokej škole múzických umení. Tým vlastne pokračoval v činnosti, akú tu zaviedli súdruhovia Karel Bacílek, Karel Schmidke a ďalší. Starší vedia, aká to bola činnosť. Mladí si to ľahko na internete nájdu. Aj to odkiaľ a na čí pokyn prišli. Aj to, aký bol výsledok ich činnosti. 

Prorocké Slovenské prosby a želania v roku 2003 uverejnil náš veľký spisovateľ Ladislav Ťažký. Ich časťou môj blog pokračuje.

Slovenské prosby a želania v roku 2003

Vyslyš, Bože, prosby  naše slovenské, zbav nás strachu a daj nám sily, aby  sme sa nebáli vysloviť‘ ich. Na púti duchovnou púťou našou, napoj národ z prameňa Tvojho živého, osvieť nám duchovným beduínom biednym, blúdiacim v púšti života. cestu k Tvojmu Stanu a prijmi nás ako pastierov svojich, aj so stádami našimi.
Do slovenskej vlasti priveď‘ deti naše po svete roztratené, ako si priviedol vyvolený národ židovský do Zasľúbenej krajiny.

Daj nám vládu múdrych kmeťov a statočných junákov, mužov dôstojných a nepodplatiteľných, i kňazov zbožných a národných a zatvor dvere chrámu pred politikou, najmä však daruj nám učiteľov, čo sú deťom po rodičoch prví a milujú svoju vlasť‘.

Daj nám ochrancov národa a vlasti, zbav nás zradcov a šašov vyškerených, kupcov zradných, lakomých a bezcitných, čo náš dvor gazdovský, zvieratá, role, polia, lúky a lesy na európsky bubon dávajú a tendrom ho volajú, za babku a bakšis ich predávajú a na hanbu i žobrotu svetskú nás vystavujú, za paholkov na svojom robotovať ponúkajú.

Vyžeň z kresiel vládnych samoľúbych, ctižiadostivých dobrodruhov a zlodejov…

Ochráň, Pane, deti naše, nech ich nezabíja smrtonosná droga, nech krv ich mladú nepije cudzokrajný upír, nech ich um a mozole nezúrodňujú cudzie „role“. Nech pred chrámom Tvojim nežobre úbohý a opitý žobrák a biedny bezdomovec a z hladu a chladu i beznádeje pomätený mládenec, nepoznajúci lásku…

Nedopusť‘, aby úspešných mužov našich vraždil najatý vrah a slinou jedu otrávil ich dušu a špinil ich meno.

Nech vojak náš slovenský nie je vo svete žoldnierom a okupantom, novodobým križiakom bez kríža, ale  doma obrancom svojej vlasti. Nech netiahne v tanku na fronty iných krajín a nevracia sa z nich na vozíčku alebo v rakvách. Jeho bojové pole je na Slovensku a jeho dom doma.

Ochráň a zachovaj, Pane, ohrozený národ náš slovenský pri rozume, sile, viere a láske, aby v pokoji mohol nasýtiť‘ všetkých hladných, napojiť všetkých smädných, zaodieť‘ všetkých nahých svojich bratov, všetkým daj prácu a nádej, lôžko ako i strechu, možnosť‘ i vôľu poľudšťovať‘ sa v kultúre.

 Pomôž, nám, Pane, očistiť‘ sa od parazitov a zbaviť‘ sa politických dobrodruhov a podvodníkov, pomätených ctižiadostivcov, cudzích novodobých beráterov a skúpych privatizérov. Nedovoľ‘, aby našim devám vytrhávali z lonov plody života. Spravodlivo posúď‘, Pane, či nežiadame veľa od Teba, či Ťa neprosíme o nemožné, lebo splniť‘ prosby naše vraj nie je v Tvojich, ale v našich silách. Si predsa Boh, náš Pán, a nie náš sluha. Ale veľká je viera a nadej naša, lebo Ty Spasiteľ‘ si len v nás. Sme veriaci realisti. Toto poznanie, posolstvo zvestujeme aj Rómom, aby si svoj chlieb v potu tvare dorábali, Spasiteľa v sebe hľadali a ochraňovali, pestovali a prisvojili si ho, verili mu a v pokore ako iní plnili Jeho Desatoro. Ak Spasiteľa do seba neprijmeme, alebo ho zo seba vyženieme, všetko prehráme, dočkáme sa už teraz viditeľne črtajúceho sa pekla na Zemi, a ich ako … Radšej to nevyslovím, aby som sa Ti nerúhal, Pane, a nemusel stáť‘ ešte zaživa pred Tvojim súdom.

Všetci svorne Ťa prosíme, Pane, nech sa zo Zeme nestane nikdy a nikým neobjavená blúdiaca vesmírna Atlantída a ľudstvo zabudnutým a vyhynutým stvorením.

 Buď milosrdný k desaťročnému dieťaťu slovenskému, daj mu požehnanie a chráň ho, aby ho v kŕdli národov nezožral pažravý kapitál.

O to Ťa za Slovákov vrúcne prosí          


            Ladislav  Ťažký



Prosby vyslovené Ladislavom Ťažkým sú ešte stále aktuálne. Pripomínam si ich vždy, keď stojím pri jeho hrobe.

Kedy sa uzná celá pravda?

24.07.2023

Nepoznám iný národ, ktorý by nebol hrdý na svoju históriu a svoj štát a toľko si nechal nepravdivo vykladať svoju históriu, ako sme my Slováci. Iné je nesúhlasiť s reprezentáciou, ktorá štát viedla, alebo vedie a iné je hrdosť mať vlastný štát. Množstvo neprávd pochádzajúce od našich bývalých spoluobčanov, ktorým naši predkovia pokorne slúžili, ich [...]

Čoho sa obávame?

16.06.2023

Vždy som potešený, keď sa dozviem, že príslušník, alebo príslušníčka nášho národa dosiahli úspech. Je to jedno, či ako jedntolivec, alebo skupina. Hlavne ma to zaujíma z oblasti vedy, techniky, ekonomiky, ale aj kultúry, športu a iných prospešných oblastí. Som rád, keď si môžem úspešných ľudí vypočuť v televízii, rozhlase, alebo aj si prečítať ich názory [...]

Quo vadis

24.05.2023

Je to názov románu poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza. V preklade z latinčiny “Kam kráčaš ”? Je to zobraté z udalosti, keď Peter utekal z Ríma pred prenasledovaním kresťanov. Postavil sa mu do cesty Kristus a položil mu túto otázku. Peter sa zahanbil, vrátil sa do Ríma a chránil svojich ľudí. Aj dnes je treba veľmi naliehavo položiť otázku Quo vadis, [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 15638x
Priemerná čítanosť článkov: 1738x

Autor blogu

Kategórie