Na čo čakáme ?

28. januára 2022, lopenik, Nezaradené



Kedy sa už konečne rozlúčime s komunistickou minulusťou a jej zásahmi do našej kultúry, našej národnej hrdosti a ďalších oblastí života národa? Mnohé národy to už dávno urobili a veľmi účinne!  Ako príklad nám môžu slúžiť aj naši susedia.

Znáčná časť našej národnej histórie sa odohrávala v Turčianskom Svätom Martine. Komunisti ho však premenovali na Martin a osočovali aj našich národnych dejateľov spojených s činnosťou, ktorá sa v tomto meste odohrávala. Mnohé mestá a obce v zahraničí sa už vrátili k svojmu pôvodnému pomenovaniu. Ako príklad môže slúžiť Sankt Peterburg, ktorý bol premenovaný na Leningrad, ale už má svoj pôvodné meno. Viem, že taký pokus bol aj u nás v Martine, ale neprešiel. To je však mesto významné svojou históriou nielen pre jeho obyvateľov, ale aj pre všetkých Slovákov. Tým sa mali naše vlády zaoberať už dávno. Miesto toho tolerujú premenovanie  miest, obcí a ulíc na južnom Slovensku a vracajú im názvy z dôb bývalého Uhorska, kedy bola znáčná časť Slovákov bezohladne zmaďarizovaná. To platí aj pre súčasnú vládu, dokedy to nechá pokračovať?

S návrhom na historické pomenovanie pre nás tak významného mesta na Turčiansky Svätý Martin už dávno malo prísť Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a mala to schváliť vláda ako významnú záležitosť celého národa. Ministerstvo kultúry SR má teda jedinečnú príležitosť a povinnosť, predložiť do vlády SR návrh na premenovanie mesta Martin na Turčiansky Svätý Martin. Tým pripomenie a oživí aj našu národnu hrdosť.

Vážená pani ministerka kultúry, začnite konať!